Férfi termékenységi teszt

Férfi termékenységi tesztek

Női termékenységi tesztek sokunk számára ismerősen csengenek, de mi a helyzet a férfi termékenységi tesztekkel? Ezekről ritkábban esik szó, pedig a gyermekre vágyó párok akár 15-20 %-át is érintheti a terméketlenség, melynek hátterében megbúvó problémák mindkét nemnél előfordulhatnak. Férfiak és nők esetében is jellemző, hogy több hónapos sikertelen próbálkozás után kipróbálják az otthon elvégezhető termékenységi teszteket és csak aztán fordulnak orvoshoz.

Ha valaki a sperma teszt otthoni elvégzése mellett dönt, fontos tudnia, hogy a teszt „csak” azt képes megmutatni, hogy a spermaszám a normális érték alatt van vagy eléri azt. (a WHO szerinti norma: 20 millió sperma milliliterenként). A pozitív eredmény nem jelent biztos teherbeesést de a negatív eredmény sem zárja ki, hogy lehetetlen a fogamzás, magyarul akinek a teszt kevesebb spermaszámot jelez, ne vegye biztosra, hogy képtelen teherbe ejteni a párját.

Hogyan mérhető a férfi termékenység?

A férfi termékenységnek is különböző okai lehetnek, akárcsak a hölgyeknél, mégis a spermiumok száma, alakja, mozgékonysága vagy az ejakuláció során ürülő kevés ondó a leggyakoribb tényezők. 

Andrológus, urológus szakorvos feladata a férfi terméketlenség okait kutatni, vizsgálhatja a hormontermelést vagy az ondó összetételét, de feltárhat szexuális funkciózavart vagy fejlődési rendellenességet is.

A férfi termékenység mérésének egyik módja a férfi termékenységi teszt elvégzése otthon.

 A spermiumokat érintő eltérések között a leggyakoribb probléma a hímivarsejtek számának csökkenése, a sperma teszt alkalmas arra, hogy kimutassa, a spermaszám normál tartományban van-e vagy csökkent?

Ugyan olyan fontos, mint a nőknél?

Ma már a patikákban könnyedén beszerezhetőek a férfi termékenységi tesztek is, a női tesztek mellett. 

Statisztikák szerint a gyermektelen párok esetében nagyjából 40 %-ban a férfinál, 40 %-ban a nőnél van rendellenesség, míg a maradék 20%-ban mindkét félnél. 

Nőknél a termékenységi tesztek az FSH hormon jelenlétét határozzák meg, melynek emelkedett szintje meddőséget jelezhet. 

A férfi termékenységi tesztek is rendkívül megbízhatóak, ha a gyártói utasítás szerint történik a teszt elvégzése. Irányt mutathat, hogy mi az oka a fogamzás sikertelenségének.

Ha a spermiumok száma rendben van, máshol kell keresni a problémát. Ez már mindenképpen szakorvos feladata! Akinél pedig csökkent spermaszámot mutat a teszt, azét kell orvoshoz fordulnia, hogy megoldást keressenek a szám növelésére.

Milyen gyakran érdemes mérni?

A spermatesztek kényelmesen, otthoni körülmények között elvégezhetőek. A gyártó javasolja, hogy két teszt kerüljön elvégzésre 10 napos eltéréssel

Sperma teszt otthon

Egy férfi termékenységi teszt otthoni elvégzése jóval komfortosabb, mint egy laboratóriumban, rendelőintézetben. Ez mégiscsak egy intim dolog, otthon kényelmesen rá lehet készülni! 

A tesztek az emberi ondó spermiumkoncentrációjának mennyiségét vizsgálják, melyből kiderülhet, hogy a spermiumok száma elegendő lehet-e a megtermékenyítéshez. 

A sperma teszt otthoni elvégzése előtt 3-5 napig tartózkodni ajánlott a szexuális élettől, ez azért fontos, hogy a sperma térfogata, minősége megfeleljen a vizsgálathoz szükséges elvárásoknak.

Hogyan használjuk?

A teszt elvégzéséhez szükséges ondómintához önkielégítéssel kell hozzájutni. Óvszerbe történő ejakulátum vagy megszakított közösülés nem megfelelő a teszt elvégzéséhez. 

A teszt pontos használatáról és az eredmény kiértékeléséről a betegtájékoztató nyújt részletes információt, ezt mindig pontosan kell követni!

Hogyan tudjuk javítani a termékenységet?

A termékenység szempontjából az egészséges életmód, a kiegyensúlyozott táplálkozás a rendszeres mozgás kulcsfontosságú. Az alkohol és a cigaretta elhagyása mindenképpen javasolt, ha gyermeket tervezünk, ezek is negatív hatással lehetnek a termékenységre. 

Az L-karnitin, különböző esszenciális zsírsavak, E-vitamin, szelén, folsav, cink és a változatos, egészséges étkezés mind-mind szükségesek a spermiumok számának növeléséhez, minőségük javításához. 

A forró fürdők, a szűk nadrágok, a túlzásba vitt szauna (a meleg árthat a spermiumoknak) szintén kerülendők, ha a férfi termékenység javítása a cél.