Bár az OMMF adatai szerint csökken a munkabalesetek száma…

…a tisztítószerek használata közben elszenvedett sérülések aránya mégis állandó. Miért?

Biztosan felmerül Önben: “Miért kellene nekem foglalkoznom olyan dolgokkal, mint a tisztítószer, amikor már réges-rég megoldottam ezt a problémát, és amúgy meg számos egyéb fontos teendőm is akad?”. És Önnek teljesen igaza van. Miért is kellene foglalkoznia ilyesmivel, amikor annyi elvégzendő feladat vár Önre? Azonban…

…előfordulhat két olyan eset, amikor sajnos mindennél fontosabbá válik az ipari tisztítószer kérdése, és bizony igen kellemetlen események sorozata indulhat el egyetlen óvatlan pillanat miatt. És eljöhet a nap, amikor még hálás lesz önmagának, hogy most mégsem söpörte félre a kérdést!

1. Személyi sérülés történik

A legtöbb ipari tisztítószer igen erős vegyszer. Ugyanis a legegyszerűbb módja az iparban előforduló szennyeződések leküzdésének, ha vegyi úton oldják meg azt. De vajon ez a legjobb mód is egyben?

A vegyszerek használatában óriási kockázat rejlik. És bár a legtöbb ember óvatosan kezeli őket, mégis a mindennapi rutin miatt, elég egy óvatlan mozdulat, és meg is van a baj. Kit érdekel akkor már, hogy 10 évig nem történt hasonló eset, ha ilyenkor hirtelen minden a feje tetejére áll?

Az a minimum, hogy a hatóságok egymásnak adják a kilincset, és mindent alaposan leellenőriznek. Sokkal fontosabbnak tűnik az, hogy oda a lelki béke, innentől kezdve a tisztítószert kezelő alkalmazottai miatt is aggódnia kell. Ugye igazam van, hogy ezután úgy fogja érezni majd, szükségessé válik megnyugtató megoldást keresnie? Mert már több eset bizonyítja, hogy egy olajos padlózat, vagy egy olajsártól csúszós felület igen nagy kalamajkát képes okozni.

2. Tűz alakul ki

Az előzőekben említettek miatt, a legtöbb ipari tisztítószer rendkívül tűzveszélyes, és bár erre ritkábban fordul elő példa értékű eset, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Mert vajon számít-e valamit, ha Önnél tűz üt ki a tisztítószer miatt, hogy másoknál ez még nem fordult elő? Az Ön cége csupán eggyel növeli a statisztikai adatokat, azonban a kár igen komoly is lehet! És elég, ha csak a vegyszerek közelében keletkezik tűz, utána már igen nehéz feladata lesz a tűzoltással foglalatoskodóknak.

Az OMMF egyik jelentésében olvastam, hogy egy ipari gép tisztítása közben, a karbantartó csak egy percre fordult félre, és amikor visszatért a munkájához, akkor látta, hogy a kollégája lángol. A pontos körülmények nem ismertek, de a vegyszer gyulladt meg, és mire eloltották, az alkalmazott belehalt a sérüléseibe.

Vajon gondolta volna-e az eset előtt egy perccel bárki, hogy ez valaha is megtörténhet? Vajon mit mondott volna ennek a cégnek a vezetője egy órával korábban, ha a tisztítószer kockázatairól kérdeztük volna?

Hogy érdemes-e ezeken a kérdéseken elgondolkozni? Ön mit mond? Ha azt hogy: “Igen. Érdemes.”, akkor már csak az a kérdés: van-e megnyugtató megoldás?

A válasz is hamarosan kiderül. De előtte…